لطفا صبر کنید ...
بسیاری از مادران بدون هیچ مشکلی قادر به شیر دادن هستند. اما گاهی اوقات ممکن است مشکلاتی نیز پیش آید، بیشتر مشکلات را می توان مدیریت کرد تا بتوان به شیردهی ادامه داد.
شیردهی فواید زیادی هم برای مادر و هم برای کودک دارد.
برخی از مشکلات رایج شیردهی و درمان آنها در زیر بحث شده است. اگرچه برخی از مشکلات به کمک پزشک یا پرستار نیاز دارند لیکن بسیاری از درمان ها کارهایی هستند که می توان آن را به تنهایی انجام داد. اگر مشکلی وجود دارد، ممکن است همکاری با یک متخصص شیردهی به نام “مشاور شیردهی” نیز مفید باشد.
احتقان سینه ها
احتقان اصطلاحی است که پزشکان برای زمانی که سینهها بیش از حد پر از شیر هستند استفاده میکنند. هنگامی که سینهها پر میشوند، کودک ممکن است در “چفت کردن و یا “نوک سینه را گرفتن” مشکل داشته باشد. Latch-on اصطلاحی است که زمانی به کار می رود که کودک با دهان خود دور نوک پستان و پوست تیره اطراف نوک پستان (آرئولا) را محکم می گیرد. اگر سینهها پف کرده باشند، میتوانند متورم، سفت، گرم و دردناک شوند و کودک در Latch-on ناتوان می گردد.
اگر کودک بتواند سینه را بگیرد، با شیر دادن میتوان شیر را از سینه خارج کرده و این به برطرف کردن احتقان کمک می کند. در غیر این صورت، می توان از دست یا پمپ سینه استفاده کرد تا مقداری از شیر را بین نوبت های شیردهی خارج کرد. اگر از پمپ استفاده شود، بهتر است فقط چند دقیقه قبل از تغذیه از آن استفاده شود. این کار برای این است که سینه ها نرم تر شود و از ترشح بیش از حد شیر جلوگیری کرد .تولید بیش از حد شیر میتواند احتقان (engorgement) را بدتر کند.
همچنین می توان برای کاهش درد از درمان های خانگی زیر استفاده کرد:
دردناک بودن نوک سینه
مهمترین کاری که میتوان برای پیشگیری و مقابله با درد نوک پستان انجام شود، این است که مطمئن شوید کودک به روش درستی نوک سینه را میگیرد. ممکن است در حین شیردهی احساس کشش یا کشیدن شدن نوک سینه ها بوجود آید که طبیعی است. اما اگر احساس درد ایجاد شد، بایستی کودک را از سینه جدا کرد و سپس دوباره شیردهی را آغاز کرد.
درد نوک پستان که در تمام مدت شیردهی ادامه یابد طبیعی نیست. این می تواند ناشی از ترک های نوک سینه، تاول ها یا کبودی ها باشد. گاهی اوقات درد نوک پستان و مشکل در گرفتن نوک سینه می تواند به دلیل وضعیتی به نام ” انکیلوگلوسیا ” یا کوتاه بودن بند زیر زبان ایجاد شود. در این حال زبان کودک نمی تواند آنطور که باید آزادانه حرکت کند.
همچنین می توان از روش های خانگی زیر استفاده کرد:
سعی کند انگشت را بین نوک پستان و دهان کودک قرار دهد و محکم بگوید “نه”. سپس نوزاد را در مکانی امن قرار دهد و به کودک کمک کند تا بیاموزد که گاز نگیرد. همچنین می توان به جای آن از اسباب بازی های دندانی (اسباب بازی برای آن که کودک بتواند راحت ان را گاز بگیرد) استفاده کرد.
مسدود شدن مجاری شیر
مجرای شیر مسدود شده میتواند باعث ایجاد یک توده قرمز و دردناک سینه در شود. همچنین می تواند باعث ایجاد پلاک سفید در انتهای نوک پستان شود.
اگر مجرای شیر مسدود شده است، سعی شود بیشتر به نوزاد شیر داده شود. اطمینان حاصل شود که کودک به روش درست نوک سینه را میگیرد و سینه ها را در طول شیردهی خالی می کند. بایستی از پستانی که مجرای شیرش مسدود شده است شروع شود و در حالات مختلف شیر داد تا سینه ها را تا حد امکان خالی کرد. برای کمک به جریان بهتر شیر، می توان دوش آب گرم گرفت یا سینه را به آرامی ماساژ داد. اگر کودک سینه را خالی نمیکند، می توان از دست یا پمپ شیردوشی برای خارج کردن بیشتر شیر بعد از شیردهی استفاده کرد.
به دلیل مسدود شدن مجرای شیر نباید شیردهی را قطع کرد، توقف آن می تواند مشکل را بدتر کند.
عفونت سینه
عفونت پستان “ماستیت” نامیده میشود. ماستیت می تواند باعث تب، قرمزی و تورم و سفت شدن سینه شود. همچنین ممکن است درد عضلانی یا لرز بوجود آید. اگر این علائم وجود دارد، بایستی برای مشاوره به پزشک مراجعه شود. در صورت ابتلا به عفونت پستان نیز نیازی به قطع شیردهی نیست.
برای درمان ماستیت می توان روش های زیر را انجام داد:
تغییر رنگ نوک پستان
نوک سینه ها می توانند به سفید، آبی یا قرمز تفییر رنگ داده و دردناک باشند. اگر حساسیت به سرما وجود داشته باشد این اتفاق بیشتر میتواند بروز کند. در زمانی که نوک سینه زخمی باشد نیز میتواند اتفاق بیفتد ، به خصوص اگر کودک درست سینه را نگیرد.
برای درمان آن، می توان:
همچنین بهتر است از چیزهایی که این مشکل را بدتر میکنند اجتناب شود.
اگر مشکلی در شیردهی وجود دارد، با پزشک صحبت شود و اگر یک یا چند مورد زیر وجود دارد حتما به او اطلاع داده شود:
می توان برای کمک با مشاور شیردهی بیمارستان (کارشناس شیردهی) صحبت کرد.
تهران – خیابان پاسداران – خیابان کلاهدوز (دولت)- بین اختیاریه و دیباجی – جنب بانک آینده-بن بست هروی – ساختمان پزشکان هدیه – طبقه سوم واحد هفت
تمامی حقوق محفوظ میباشد.